JUDO

JUDO

Què és el judo?

El judo (柔道) és una  art marcial japonesa fundada per Jigoro Kano a la fi del segle XIX a partir del Jujutsu o Jiujitsu, fugint de tècniques perilloses o inútils i sistematitzant-lo, essent així possible la seva pràctica lliure en randori. L’objectiu de Jigoro Kano era la millora de les persones mitjançant la seva pràctica. El judo té una gran acceptació a tot el món i des dels  Jocs Olímpics de ToKyo  (1966)  és un esport olímpic.

La paraula judo està formada per dues paraules “ju” i “do” i signifiquen quelcom semblant a “camí o via de la flexibilitat”. Amb això, s’intenta explicar que la forma de vèncer una força no és oposar-s’hi, sinò tot el contrari, donar-li suport i dirigir-la per al propi fi. Seria com una fulla que sosté una mica d’aigua i quan no aguanta més s’inclina i la deixa caure en lloc de trencar-se.

Les tècniques del judo bàsicament son projeccions, immobilitzacions, luxacions i estrangulacions. El judo actual s’ha convertit en un esport de competició.

KEIKOGI o JUDOGUI

Els judoques, duen una vestimenta anomenada Keikogi, que en el judo pren el nom de judogi, una jaqueta i uns pantalons fets de tela resistent i generalment blanca o blava i un cinturó també anomenat  obi; tot plegat, a  Occident és conegut com a Kimono encara que no és pas el mateix. El judogi és el vestit amb què es practica el judo. Consta d’uns pantalons amples i una jaqueta oberta que es lliga amb un cinturó que fa dues voltes a la cintura i que pot ser de diferents colors en funció dels coneixements del practicant.

La progressió dels colors dels cinturons (obi) comença pel blanc i li segueixen el groc, taronja, verd, blau, marró i negre, passant també per uns colors intermedis, que indiquen la progressió del coneixement. Després del negre apareixen unes altres graduacions superiors denominades “Dan”.

El lloc o sala on es practica el judo s’anomena Dojo i a terra hi ha el  Tatami, una màrfega o colxoneta que serveix per amortir el cop i no fer-se mal en caure.

La vestimenta i els graus kyu per cinturons de colors del Judo van ser adoptats pel karate-do a partir de 1922. Aquest sistema ha estat adoptat per moltes altres arts marcials i sistemes híbrids moderns d’origen coreà, xinès, americà, hawaià, etc. el segle XX.

 

Nivells o graus

 El judo es regeix per un sistema de nivells i de cinturons que van per aquest ordre: blanc, groc, taronja, verd, blau, marró, negre i vermell, amb els seus respectius intermedis: blanc-groc, groc-taronja, taronja-verd, verd-blau, blau-marró i blanc-vermell.

Curiositats: El grau marró-negre no existeix.i després del negre ve el vermell i entremig s’hi va ficar el blanc-vermell).  Per passar de cinturó s’ha de fer un examen que consisteix en saber fer bé les tècniques que venen a continuació amb els seus respectius cinturons.

Els Kyus

graus kyu

Els Dans

grau dan

 

Deixa un comentari