JIGORO KANO

El JUDO:

jigoro-kano-682125

El Judo és un art marcial japonés creat per en Jigoro Kano

Jigoro Kano (1860-1938), el fundador del Judo modern.

L’inici del Judo va ser l’any 1882, quan el seu creador Jigoro Kano, destacat lletrat i pedagog japonès, es va inspirar les canyes de bambú després d’una nevada, que es doblegaven pel pes de la neu, deixaven caure la neu a terra i tornaven a posar-se dretes, mentre que a un roure de la vora les branques es trencaven pel pes de la neu.

Jigoro Kano va néixer el 1860, es va graduar en Lletres el 1881 i va acabar l’any següent els estudis de Ciències Estètiques i Morals. Va ser professor a l’Escola de Nobles, d’on més tard va ser-ne rector. Més endavant, el jove professor va ser conseller del Ministeri d’Educació i l’any 1893 director de l’Escola Normal, i després secretari del ministre. Anys després, Kano va tindre uns quants càrrecs al sector educatiu. Es va interessar i va treballar particularment en el desenvolupament de l’educació física i l’esport, tant a nivell nacional com internacional i va presidir la Federació Esportiva del Japó, alhora va ser el primer japonès que va representar al seu país al Comitè Olímpic Internacional.

Kano, coneixedor del ju-jitsu, interessat per les arts marcials, i amb un ampli coneixement de les aspiracions educatives del seu temps i de les tendències occidentals de l’educació i de l’esport, elimina totes les tècniques perilloses del ju-jitsu, conservant d’aquest art les formes i accions de més valor, alhora que aporta noves tècniques que donen un caràcter d’activitat esportiva, creant un nou esport, concebut com un mètode d’educació física, on el combat és només un mitjà per al desenvolupament personal.

Tot això va lligat a la seva preocupació per encaminar l’evolució esmentada, a assolir la superació física i mental del practicant, sota el principi d’utilitzar l’energia de la manera més eficaç possible, creant el judo, «camí de la flexibilitat». El 1882 Jigoro Kano inicia aquestes ensenyances a la seva pròpia escola, lloc al qual va denominar Kodokan «lloc on s’ensenya el camí».

El desenvolupament del Judo es va completar l’any 1922, any en què es va iniciar un moviment social amb la finalitat de donar a conèixer els seus principis: màxima eficàcia en la utilització del cos i de l’esperit amb el mínim d’esforç i prosperitat i beneficis mutus.[1]

Així, el judo, en un sentit ampli, és tant un estudi i un procediment d’entrenament aplicable a l’esperit i al cos, com el camí de la vida. Des d’un punt de vista més restringit, el judo tindria com objectiu l’estudi i la pràctica de l’atac i la defensa, seria un art o una eina tècnica (aquesta aplicació era l’única estudiada anteriorment sota el nom de ju-jutsu). Però Kano va entendre que l’estudi del principi de l’eficàcia màxima, en tota la seva amplitud , era més important que la simple pràctica del ju-jutsu, perquè la comprensió real d’aquest principi ens permetrà no només aplicar-ho a tots els aspectes de la vida, sinó que ens ajudarà fins i tot a millorar de les tècniques.

Jigoro Kano concebia el judo com un mitjà de perfeccionament personal i com una contribució al desenvolupament i el benestar social. Amb aquesta idea, Kano a partir del 1920, es va dedicar més a la seva escola, la qual anava expandint-se per tot el Japó amb acceptació, tant a les universitats com als centres d’arts marcials i la policia. Pot considerar-se com la seva conquesta més gran la introducció del judo com a mitjà de l’educació física a les escoles de secundària i a algunes de primàries quan va ser director del departament d’educació del Ministeri d’Educació del Japó. Per tot això, el judo es va formar i es va desenvolupar sota un clima educatiu.

 

 

Deixa un comentari